Alderslangsythet (presbyopi)

Alderslangsynthet er en naturlig tilstand der synet på nært hold blir uklart og gjør det vanskelig å fokusere når man for eksempel leser, skriver, bruker mobiltelefon eller jobber ved dataskjerm. Det er ikke en sykdom, men noe som i prinsippet rammer alle når man blir eldre.

 

Hva er årsaken til alderslangsynthet?

 

Hos unge er linsen i øyet myk og fleksibel og endrer lett form, slik at man kan fokusere på ulike avstander. Med alderen stivner linsen og mister elastisiteten. Når fleksibiliteten reduseres, mister øyet evnen til å justere seg for å fokusere på gjenstander på nært hold.

 

Symptomer på alderslangsynthet

 

Mange forveksler symptomer på alderslangsynthet med langsynthet. De to tilstandene har imidlertid forskjellige årsaker: langsynthet skyldes et for kort øye eller svak brytningskraft i hornhinnen, mens alderslangsynthet kommer av at linsen har mistet elastisiteten.

 

Det tydeligste tegnet på alderslangsynthet er uklart syn når man leser, skriver, bruker mobiltelefon eller gjør noe annet som krever godt syn på nært hold. Man må da holde det man ser stadig lenger vekk fra øynene for å få et skarpt bilde, og til slutt er ikke armene lange nok. Det aller tidligste tegnet på alderslangsynthet er at det tar lengre tid å skifte fokus fra langt til nært hold og fra nært til langt hold.

 

Behandling av alderslangsynthet

Det finnes mange alternativer for korrigering av alderslangsynthet. Ved hjelp av en ny teknologi kan for eksempel de som begynner å bli alderslangsynte fortsette å bruke kontaktlinser.

 

Vanlige behandlinger for alderslangsynthet er:

Lesebriller

Progressive eller bifokale briller

Kontaktlinser

Øyekirurgi, det vanligste er å bytte ut den naturlige linsen med en multifokal plastlinse (Refractive Lens Exchange, RLE)

Spørsmål?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc