Langsynthet (hypmetropi)

Langsynthet eller hypemetropi oppstår når øyet er kortere enn normalt eller har en uvanlig flat hornhinne. Det medfører at bilder fokuseres bak netthinnen, i stedet for rett på den. Det er en vanlig tilstand som ofte er arvelig. Langsynthet innebærer at linsen i øyet må anstrenge seg for å fokusere bildet på netthinnen, noe som kan føre til overanstrengelse, hodepine, dobbeltsyn og trette øyne.

Spedbarn og barn er som regel langsynte. Når øyet vokser og blir lengre, korrigeres tilstanden av seg selv, vanligvis i 7–8-årsalderen. Ungdom som fortsetter å være langsynte er ofte symptomfrie, siden de har nok fleksibilitet i linsen til å kunne korrigere synsfeilen uten hjelp av briller eller kontaktlinser. Med alderen stivner imidlertid linsen, og symptomene kommer gjerne når man er rundt 30 til 40 år.

 

Symptomer på langsynthet 

 

I begynnelsen har de fleste ingen symptomer. Etterhvert som man blir eldre, kan man merke at det blir vanskeligere å se gjenstander på nært hold, og eldre mennesker kan også se uklart på avstand. Det kan være anstrengende for eksempel å lese lenge eller drive med annet nærarbeid, siden linsen må spenne seg mer. En del får hodepine eller føler seg svært trette i øynene etter langvarige arbeidsoppgaver på nært hold.

Behandling av langsynthet

Behandling av langsynthet

Langsynthet er lett å korrigere. Siden langsynthet oppstår når bilder fokuseres bak netthinnen, korrigeres det ved å endre linsens brytning slik at bildene har fokus rett på netthinnen. Dette gjøres som regel med vanlige former for synskorrigering som:

 

Briller eller kontaktlinser, som er den enkleste formen for synskorrigering

 

Kirurgi: Det finnes kirurgiske alternativer for å korrigere langsynthet, for eksempel kan man omforme øyets hornhinne med laser eller skifte ut den naturlige linsen i øyet (såkalt Refractive Lens Exchange, RLE)

Biotrue ONEday

Endagslinse for nær og langsynthet

Endagsline for å gi en skarp og behagelig synsopplevelse hele dagen. Biotrue ONEday – er inspirert av øyet og inneholder 78 % vann, like mye som i hornhinnen.

Spørsmål?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc