Astigmatisme (brytningsfeil)

Astigmatisme er en vanlig synsfeil, som vil si at en person har en hornhinne (eller linse) som ikke er symmetrisk. En normal hornhinne er rund som en del av en tennisball. Ved astigmatisme krummer hornhinnen seg på en måte som ligner mer på en rugbyball. Omtrent 30 % av befolkningen har astigmatisme over 1 dioptri, som vil si at de vil ha utbytte av en korrigering.

 

Hva er årsaken til astigmatisme?

Astigmatisme kan forekomme i kombinasjon med nærsynthet og langsynthet. På grunn av den asymmetriske kurvaturen fokuserer det astigmatiske øyet lyset korrekt langs én akse, men feil langs den andre aksen. Lyset som kommer inn i øyet fokuserer ikke på ett og samme punkt på netthinnen, og gjenstander blir derfor uklare eller forvrengte. Det gir en effekt som kan minne om å se ut gjennom et bølgete vindusglass.

 

Symptomer på astigmatisme

En optiker kan stille diagnosen astigmatisme ved hjelp av en rekke forskjellige tester: en enkelt synstest, hornhinnemåling eller elektronisk kartlegging av øyets overflate.

 

Vanlige symptomer på astigmatisme er:

 

  • Gjenstander på både nært og langt hold blir uklare eller får en skygge ved siden av seg
  • Problemer med å lese tekst med liten skrift
  • Myser hele tiden

Behandlingar av astigmatisme

Siden astigmatisme skyldes ujevn brytning av lysstrålene, korrigeres dette ved å få lysstrålene til å fokusere på ett plan. Dette kan gjøres på forskjellige måter:

 

Briller

 

Kontaktlinser: Unikt utformede for å oppfylle de spesielle behovene for synskorrigering hos personer med astigmatisme.

 

Laserbehandling: Denne prosedyren omformer hornhinnen ved å slipe bort små vevsbiter med laser.

Spørsmål?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc